18.04.2017
– Zjadamy, zamrażamy, robimy bigos albo przygotowujemy tylko tyle jedzenia, ile potrzeba – mówią o świątecznych posiłkach suwalczanie, których we wtorek (18.04) spotkaliśmy na ulicach miasta. Pytaliśmy, co robią z żywnością, która została im po świętach. W wielu domach po Wielkanocy pozostaje bowiem sporo niezjedzonych przysmaków. Co zrobić, aby się nie zmarnowały?
Większość suwalczan, którzy zabrali głos w naszym sondażu zapewniała, że na święta przygotowuje wyłącznie tyle jedzenia ile zje. Niektórzy zamrażają resztki, a mięso wykorzystują do przygotowania bigosu. Wszyscy zapewniają, że nie wyrzucają jedzenia.
Przypomnijmy, że z pomysłem wykorzystania poświątecznych potraw wyszli organizatorzy akcji Podziel się Posiłkiem z Bezdomnym. W 40 miastach w Polsce, w tym także w Suwałkach kierowcy charytatywnie zgodzili się odbierać jedzenie i przekazywać je osobom potrzebującym. Swój czas zaoferowało kilkuset kierowców, którzy jeżdżą od domu do domu, by odbierać pożywienie. Smakołyki bezdomnym można przekazać jeszcze dziś i jutro. Wystarczy wypełnić formularz i czekać na wolontariusza, który odbierze to, co chcemy przekazać potrzebującym.