17.10.2016
O zaletach jedzenia pieczywa mówiliśmy w poniedziałek (17.10) na antenie Radia 5. Wszystko z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba, który przypada 16 października. W naszym studiu spotkali się eksperci w dziedzinie pieczywa, czyli Jolanta Wirkowska, technolog żywności w piekarni Cymes, Aleksandra Balczun, pracownik naukowo-techniczny Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach i Adam Ołów, właściciel piekarni Cymes. Spożycie chleba spada z każdym rokiem. W ostatnim roku przeciętny Polak zjadł mniej niż 50 kg pieczywa, a w szerszej perspektywie – ostatniej dekady nawet o połowę mniej. – Niesłusznie rezygnujemy z pieczywa. Chleb jest bardzo zdrowy – mówi Jolanta Wirkowska, technolog żywności w Cymesie.
– Świadomy konsument powinien czytać etykiety na opakowaniach pieczywa i dobierać te odpowiednie dla jego diety – dodaje Aleksandra Balczun, pracownik naukowo-techniczny Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach.
Złą reklamę pieczywu robią ostatnio tak zwane produkty chlebopodobne. To pieczywo wypiekane z ciasta mrożonego, które niejednokrotnie jest przechowywane nawet pół roku w magazynie i dopiero później wypiekane. – Produkty z tego ciasta nie mają prawa nazywać się chlebem – mówi Adam Ołów.
W piątek – 21 października z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba w Radiu 5 odbędzie się konkurs na najlepszy chleb.
Szczegóły tutaj: Wielki konkurs w Radiu 5 z okazji Dnia Chleba!