20.12.2018
Suwałki
Miód jest ważną częścią kuchni staropolskiej, przez wieki był także jedynym słodzikiem. Gatunków tego „płynnego złota” jest bardzo dużo. Piotr Piłasiewicz, bartnik z Bractwa Bartnego, był w czwartek (20.12.18) gościem Radia 5. Bartnik to inaczej pszczelarz, osoba, która opiekuje się pszczołami. Zajmuje się przygotowaniem w rosnących drzewach i kłodach wciągniętych na drzewa, gniazda dla pszczół.
W regionie są produkowane cztery gatunki miodu zarejestrowane jako produkty regionalne.
Miód z barci różni się od tego z ula. Ma bogatszy skład pyłkowy oraz przedostają się do niego olejki eteryczne z drzew. Obecnie na terenie Puszczy Augustowskiej jest około 120 kłód bartnych i barci. Prowadzą je Wigierski Park Narodowy, Nadleśnictwo Augustów i Bractwo Bartne, którego członkiem jest Piotr Piłasiewicz.
Autor: IW