22.02.2017
Na Suwalszczyźnie, tak jak w całej Polsce, cukiernie i piekarnie pracują w środę (22.02) na pełnych obrotach. Wszystko za sprawą przypadającego jutro Tłustego Czwartku (23.02), który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Na stołach królują wtedy pączki i faworki, a piekarze i cukiernicy mają ręce pełne roboty. Tak jest między innymi w piekarni Cymes w Suwałkach. Dziś wraz z kamerą obserwowaliśmy proces smażenia pączków. Adam Ołów, właściciel piekarni nie krył, że to jeden z ważniejszych dni w roku. Produkcja pączków wzrasta bowiem dziesięciokrotnie, z dziesięciu do ponad stu tysięcy pączków. Piekarnia pracuje pełną parą. Cały proces odbywa się na specjalnej taśmie, która świeżo usmażone bułeczki automatycznie wypełnia nadzieniem. – W tym roku zamierzamy pobić rekord – mówi Ołów.
Jak co roku zapraszamy do konkursu na najsmaczniejszy pączek. Udział może wziąć każdy, kto w Tłusty Czwartek do godziny 14:00 dostarczy do redakcji Radia 5 przy ulicy Bulwarowej 5 własnoręcznie usmażone pączki o jednakowym nadzieniu. Jury wybierze najsmaczniejszy pączek i wskaże zwycięzcę. W komisji konkursowej zasiądą między innymi prezydent Suwałk, przewodniczący Rady Miejskiej oraz doświadczeni piekarze i sponsorzy cennych nagród. Rozstrzygnięcie konkursu ogłosimy na antenie Radia 5, tuż po obradach jury. – Każdy wypiek jest świetny – mówi Ołów, który od lat zasiada w jury.