20.08.2019
Suwałki
O ziołach rozmawiali we wtorek (20.08.19) w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach uczestnicy drugiej edycji warsztatów zielarskich, których inicjatorem jest student, Radosław Lewoń. W środę (21.08.19) wszyscy przystąpią do tworzenia ziołowych kremów, a trzeciego dnia ruszą w plener. Wszystko po to, aby zintegrować mieszkańców, naukowców, przyrodników i leśników na rzecz świadomości ekologicznej.
Zioła są bowiem nieocenionym bogactwem regionu i, stosowane zgodnie ze sztuką, mogą doskonale służyć ludziom. Wszystko trzeba jednak robić zgodnie z zasadami i zdrowym rozsądkiem. – Najlepiej zaczynać od rzeczy prostych, jak zupa z popularnej pokrzywy, która jest źródłem witamin – opowiada doktor Ewa Pirożnikow z Politechniki Białostockiej.
Po zupie z pokrzywy można pójść dalej i sięgnąć po macierzankę, krwawnik lub dziurawiec. Przy czym zbierać należy również z umiarem. – Najważniejsze, aby ustalić, czy w danym miejscu wolno zbierać rośliny – mówi Teresa Świerubska, dyrektor Suwalskiego Parku Krajobrazowego.
Autor: AP