17.01.2017
Serniki królowały we wtorek (17.01) w Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, gdzie odbył się czwarty konkurs cukierniczy. To deserowe ciasto było bowiem tematem przewodnim tegorocznej edycji pysznej, szkolnej rywalizacji. Młodzi ludzie w kilkunastu grupach od rana piekli i przyozdabiali serniki. Wszystko po to, aby zachwycić jury i zająć wysokie miejsce. Wszystko w szkolnej pracowni żywienia, w oparciu o wiedzę i porady mam, babć i cioć.
CKR od lat łączy naukę z rywalizacją. Jak mówi Jolanta Nikścin, dyrektor szkoły, to wyzwala w uczniach pozytywną energię, kreatywność i jest silnym bodźcem do działania.
Co więcej, konkursy dają nie tylko wiedzę i doświadczenie, która może przydać się przyszłym kucharzom i żywieniowcom w pracy, ale też w życiu prywatnym. Jak mówi Alicja Renowicka, nauczyciel zajęć praktycznych żywienia, umiejętności kulinarne to bardzo pożądana cecha.
Wyniki konkursu:
I miejsce – klasa III Technik żywienia i usług gastronomicznych Joanna Fiedorowicz i Marta Muraczewska za „sernik wiedeński inaczej”
II miejsce – klasa III Kucharz Monika Kulewicz i Adrianna Kirchhoff za „Sernik domowy z czekoladą na kruchym cieście”
III miejsce klasa II Kucharz Anna Kozłowska i Anna Podurgiel za „Sernik OREO”