10.10.2015
„Regionalne Święto Miodu” odbyło się dziś w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku. Nie mogło zabraknąć oczywiście kiermaszów miodu, regionalnych potraw czy wyrobów rękodzieła. Jest to już ostatnia impreza kulinarna zamykająca cykl letnich wydarzeń kulinarnych promujących zdrową, lokalną i tradycyjną żywność – mówi Ewelina Sigiel z Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku.
W szranki stanęło ponad 40 pszczelarzy, którzy wzięli udział w konkursie na najlepszy miód rzepakowy, lipowy, gryczany, odmianowy i wielokwiatowy. W kategorii miód gryczany bezkonkurencyjny okazał się Szymon Kalejta z gospodarstwa pasiecznego Mazurska Pasieka. Ten rodzaj miodu jest polecany szczególnie na poprawę układu krążenia. Jak powiedział Radiu 5 pan Szymon, pszczelarstwo towarzyszy jego rodzinie od trzech pokoleń.
Podczas imprezy odbył się też konkurs dla mieszkańców na najlepsze ciasto, którego składnikiem był oczywiście miód. Zwyciężył w nim Pan Sławomir Waraksa, który przygotował mrowisko z miodem i żurawiną. Wydarzenie uświetniły występy chóru Gospel, Pojezierze oraz grupy Na Mazurską Nutę. Na najmłodszych czekało miasteczko zabaw. Organizatorem „Regionalnego Święto Miodu” było Centrum Edukacji Ekologicznej i Urząd Miasta w Ełku.