07.09.2020
Suwałki
Sezon grzybowy w pełni. Mieszkańcy regionu cieszą się na wysyp owocników w okolicznych lasach. Bądźmy jednak uważni, bo grzybów nie możemy zbierać wszędzie. Barbara Kisłowska-Szyszko, specjalista służby leśnej w Nadleśnictwie Suwałki, przypomina, że taki zakaz obowiązuje m.in. na terenie parków narodowych. Jest to niezgodne z prawem i grozi za to mandat.
– Pasjonaci grzybobrania muszą pamiętać również o tym, by przede wszystkim nie zaszkodzić przyrodzie – apeluje Barbara Kisłowska-Szyszko.
Pamiętajmy także o własnym bezpieczeństwie i zdrowiu. W Polsce występuje bowiem bogactwo grzybów, zaś 5% z nich jest szkodliwych i trujących. Nie ryzykujmy i nie sięgajmy po każdego napotkanego na leśnej ścieżce owocnika.
Według najnowszych badań grzyby są bardzo cennym składnikiem naszej diety. Oprócz dobrze przyswajalnych białek znajdziemy w nich witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Warto je jeść, szczególnie jeśli w produktach spożywczych szukamy witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Autor: DS