19.04.2017
Deser z chia na jogurcie, razowe gofry, roladki z twarożkiem czy warzywne tortille. Te pozycje z powodzeniem mogłyby znaleźć się w restauracyjnym menu. Są to jednak propozycje „Śniadań na piątkę”, które od listopada, w każdy piątek jedzą uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Ełku. Tę śniadaniową tradycję wprowadziła nauczycielka przyrody Elżbieta Naruszewicz.
Uczniowie stworzyli specjalny harmonogram. Dzięki niemu każda klasa wie, kiedy ma przygotować śniadanie. Klasa 5b taki wspólny posiłek zjadła miesiąc temu, mówi Kryspin Zakrzewski.
Najlepsze śniadaniowe propozycje są zbierane w księdze przepisów pt. „MNIAM”. O tym, co można w niej znaleźć opowiada Michał Biedrzycki z klasy 5e.
„Śniadanie na piątkę” to nie jedyna akcja, która uczy dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 5 zasad zdrowego odżywiania. Realizowany jest tam również m.in. projekt pod nazwą „Wybieram wodę”, który ma zwrócić uwagę na to, jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu.