Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Światowy Dzień Pizzy

09.02.2021

kraj

Dziś (9.02) w kalendarzu Światowy Dzień Pizzy. Skąd się wziął fenomen tego dania? Jest dobre i tanie mówią Włosi uważani za ojców pizzy. Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane były jednak praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, przykładowo w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą, a Chińczycy uchodzą za tych, którzy ciasto drożdżowe wymyślili. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem, które zdobywcy – rzymianie – zapożyczyli z Grecji. Ale to nie była jeszcze pizza. Słowo piza – pisane przez jedno zet – pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, przywiezionych dopiero po odkryciu Ameryki, zaczęto używać ich do przyprawiania pizzy. Bardzo już podobnej do tej którą znamy – mówi Marcin Budynek, znany doskonale słuchaczom Radia 5 Mistrz Kucharski.

Kiedy w 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem, to nadworny piekarz przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Tak powstała najprostsza pizza nazwana do dziś Margherita. Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być, m.in., pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, a nawet słodkie owoce i sosy. Warto zauważyć, że Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników. Kiedyś wynikało to z biedy. Na pizzy lądowało mniej składników, bo ich po prostu brakowało. Co ważniejsze ciasto czy dodatki?

Skoro co kraj, to obyczaj przygotowywania pizzy, to jak powinna wyglądać pizza suwalsko-augustowska?

Do dzieła – życzymy smacznego!

Autor: SzK