08.08.2018
Suwałki, Wigierski Park Narodowy
W środę (08.08) po raz piąty obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczół. To inicjatywa, która ma chronić pszczoły przed wyginięciem. Zasługi tych owadów są nie do przecenienia, dzięki nim mamy choćby miód i pyszne owoce. Pomysłodawcą akcji jest Akademia Przyjaciół Pszczół. Główne obchody odbywają się teraz w ogrodach botanicznych i parkach narodowych, do których w ramach Wielkiego Dnia Pszczół wstęp jest darmowy. W dniu święta organizowane są m. in. warsztaty budowania domków dla pszczół dziko żyjących, warsztaty z sadzenia roślin, spotkania z pszczelarzami czy degustacje miodu.
W środę (08.08) w Wigierskim Parku Narodowym będzie można już od 10.00 wystartować w pszczelej grze terenowej na ścieżce edukacyjnej LAS, a także wziąć udział w warsztatach plastycznych – wszyscy uczestnicy zabawy otrzymają gadżety z pszczółką. – Będzie też można dowiedzieć się, jak pomóc pszczołom – np. zakładając miejsca, w których rosną rośliny dostarczające tym owadom pokarm – mówi Joanna Adamczewska z WPN.
Według naukowców wyginięcie pszczół na świecie miałoby drastyczne konsekwencje – głód, kryzys i wojny. „Jeśli znikną pszczoły, człowiekowi pozostaną jeszcze cztery lata życia” – to słowa Alberta Einsteina. W Polsce większość roślin jest bowiem owadopylna. – Gdyby pszczoły przestały się rozmnażać, to plony roślin uprawnych spadłyby o 80 procent. Oznacza to, że musielibyśmy pożegnać się z owocami, m.in. jabłkami, czereśniami, dyniami i porzeczkami, ale też z bardzo zdrowym miodem – mówi dr Maciej Siuda z Katedry Pszczelarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Pszczoły żyją bardzo krótko i w tym czasie tylko pracują. Pszczoły żyją w rodzinach składających się z owadów trzech kategorii: królowa, robotnice i trutnie – samce. Królowa może żyć do 5 lat, robotnice od 30 do 60 dni, a te, które wylegną się jesienią, do 6 miesięcy. – Najbardziej symbolicznym owocem pracy pszczół od wieków jest miód – mówią Małgorzata i Andrzej Kłos, pszczelarze z Olecka.
Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Ceniony był też przez nasze babcie, które wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób i przygotowywaniu domowych leków. Czy w świecie przetworzonej żywności sięgamy jeszcze po miód prosto z pasieki? Do czego najczęściej go używamy? – zapytaliśmy mieszkańców regionu.
Miód w łyżce stołowej zawiera 60 kilokalorii, warto więc dopasować ilość jego spożywania do ilości energii, jaką tracimy każdego dnia. Spożywany jest dla lepszego zdrowia, ale także znalazł zastosowanie w kosmetyce – mówili spotkani przez naszego reportera mieszkańcy Suwalszczyzny.
Warto pamiętać o tym, że wypalanie traw oraz suchych łodyg i kwiatów zeszłorocznych roślin wpływa na populacje pszczół. Często bowiem przebywają tam pszczoły dziko żyjące, zarówno postaci dorosłe, jak i poczwarki, a nawet larwy. Pomóc pszczołom można też w bardzo prosty sposób – nie zabijajmy ich! Wiele osób boi się tych owadów, a nawet myli z osami. Warto więc choćby nauczyć się je rozróżniać.
Organizatorzy Wielkiego Dnia Pszczół zachęcają też, by dziś założyć jakiś żółty element stroju na znak poparcia inicjatywy. Tymczasem już w najbliższą niedzielę, 12 sierpnia, na centralnym placu w Olecku, o 1600, rozpocznie się IV Oleckie Święto Mleka i Miodu, czyli kiermasz produktów lokalnych i regionalnych oraz rękodzieła ludowego. Na stoiskach będzie można kupić wyroby mleczarskie, tegoroczny miód, kosmetyki z dodatkiem pyłku, miodu oraz wiele innych naturalnych produktów, np. świece i wyroby z wosku pszczelego. Muzyczną gwiazdą oleckiego Święta Mleka i Miodu będzie grupa BOYS.
Autor: SzK, PF