05.12.2018
Ełk
Uczennice z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku w finale prestiżowego konkursu o „Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego”. To Ola Wesołowska i Karolina Bielecka – kulinarny duet, który świetnie radzi sobie zarówno na regionalnych, jak i ogólnopolskich konkursach.
W tym ostatnim, we wtorek (04.12) w Warszawie, do rywalizacji stanęło 10 drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Byli to finaliści wyłonieni spośród sześćdziesięciu zgłoszeń.
Celem konkursu było zaprezentowanie walorów mięsa drobiowego wraz z wykorzystaniem podrobów. Ola i Karolina przygotowały pierś z kurczaka i wątróbkę.
W finale konkursu znalazły się także uczennice z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach – Izabela Woroniecka i Patrycja Makarewicz. Dziewczęta przygotowały golonkę z kurczaka na carpaccio z buraka i pure z topinambura z dodatkiem dyni marynowanej w towarzystwie blinów wątróbkowych z sosem żurawinowym.
Organizatorem konkursu był Związek „Polskie Mięso”.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: bw