Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Warsztaty kulinarne u „Ekoludków”

23.11.2016

„Zdrowy przedszkolak, wiem co jem” – to hasło warsztatów kulinarnych, które odbyły się dziś w Miejskim Przedszkolu „Ekoludki” w Ełku. Ich organizatorem był Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie.

Podczas zajęć dzieciaki własnoręcznie przygotowywały warzywne kanapki i sałatkę jarzynową. Tworzyły też obrazki ze skórek owocowych i próbowały soków ze świeżych warzyw i owoców. Wszystko po to, by uświadomić przedszkolakom, że codzienne spożywanie warzyw i owoców ma pozytywny wpływ na zdrowie.

– Naszą misją jest nauka właściwego odżywiania i wykorzystywania lokalnych produktów w diecie najmłodszych – mówi Dariusz Wasiela, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie.

Warsztaty miały formę zabawy.
– To najlepszy sposób nauki – przekonuje Dariusz Struciński, kucharz prowadzący zajęcia.

Przedszkolaki test znajomości warzyw i owoców zdały śpiewająco. Taka forma nauki także przypadła im do gustu.
A czy dzieciaki lubią jeść warzywa i owoce? Sprawdzała reporterka Radia 5.

Warsztaty „Zdrowy przedszkolak, wiem co jem” odbyły się w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”.