17.03.2016
Coroczny konkurs nakrywania wielkanocnych stołów zorganizowało dziś Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. To już szkolna tradycja. Uczniowie od lat stają do rywalizacji. W ramach zadania przygotowują stroiki, opracowują menu, wybierają odpowiednie sztućce i talerze. Muszą wykazać się zarówno wiedzą, jak i poczuciem dobrego smaku. Jak mówi Alicja Skoczylas, nauczycielka z CKR, wszystko może im się przydać po ukończeniu nauki w pracy w gastronomii.
Uczestnicy nie kryją, że profesjonalne nakrywanie stołów nie należy do łatwych zadań. Wszystko obwarowane jest szeregiem zasad, o których trzeba pamiętać – odpowiednia zastawa do konkretnego menu, dobór kolorów, sztućce ułożone pod linijkę.
Wyniki Konkursu Stołów Wielkanocnych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach
Dwa I miejsca i dwa II miejsca
I miejsce – klasa IIIb Technik żywienia i usług gastronomicznych
I miejsce – klasa I Technik architektury krajobrazu
II miejsce – klasa IV Technik architektury krajobrazu
II miejsce – klasa III Technik architektury krajobrazu