14.11.2019
Ełk
Mistrz kuchni Marcin Budynek poprowadził wykład i warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół nr 6 w Ełku. Wszystko to w ramach projektu „Wybieram Wieprzowinę”. Jak mówi Budynek, ten rodzaj mięsa wciąż króluje na polskich stołach, a uczniowie już wiedzą, jak wybrać najlepszy.
Powstały, między innymi, smakołyki ze schabu i łopatki. Jak mówi Patrycja Laszczkowska, jedna z uczestniczek projektu, taka, praktyczna nauka przyda się nie tylko adeptom sztuki kulinarnej.
– Dzięki takim warsztatom nasi uczniowie mają kolejne doświadczenie i możliwość pracy pod okiem fachowca na wysokiej jakości produktach – mówi Iwona Okseniuk, wicedyrektor szkoły.
Na zakończenie młodzi kucharze otrzymali certyfikaty. Ogólnopolski projekt „Wybieram Wieprzowinę” jest realizowany już po raz czwarty.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: wm