23.11.2018
Ełk
Wszechstronną wiedzą musieli wykazać się w piątek (23.11) uczniowie biorący udział w XXI Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. Okręgowy etap konkursu odbył się w Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku.
Rano uczestnicy zmierzyli się z testem pisemnym, a potem wyłonieni najlepsi z najlepszych podeszli jeszcze do egzaminu w formie ustnej. Olimpiada tematycznie obejmowała nie tylko zagadnienia z tematyki przetwórstwa żywności, ale też chociażby ekonomii czy produkcji rolnej.
– Poziom wiedzy uczniów był wysoki i nie mieliśmy łatwego zadania w wyłonieniu zwycięzców – przyznaje Marcin Kidoń, przewodniczący komisji egzaminacyjnej, na co dzień pracownik Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu.
Ostatecznie najlepszym uczestnikiem Olimpiady okazał się Damian Buczyński, uczeń Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Suwałkach.
– Technik technologii żywności to zawód, w którym kształcimy już od lat, dlatego niejako poczuwamy się do obowiązku, by taką olimpiadę organizować – przyznaje Danuta Wojtowicz, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku.
Etapy okręgowe Olimpiady o Żywności odbyły się w piątek (23.11) równolegle w całej Polsce, m.in. w Gdańsku, Kielcach i Nysie. O zakwalifikowaniu do finału, który odbędzie się w marcu przyszłego roku w Poznaniu zadecyduje porównanie ilości punktów wszystkich uczestników.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: zo