27.05.2019
Suwałki
Wyróżnienie, na tegorocznym wojewódzkim konkursie kulinarnym „Gotuj z klasą”, otrzymały Elżbieta Jakubowska i Roksana Kowalczyk z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. Zespół, pod opieką Alicji Skoczylas, przygotował trzy potrawy: śmietanówkę, gęś z soczewiakami i paschę na sękaczu. Komisja konkursowa, na czele z Karolem Okrasą – znanym w Polsce kucharzem, doceniła nawiązanie dań do kulinarnych tradycji regionu.
Pierwsze miejsce na podium zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży, za nimi był Zespół Szkół w Niećkowie, a trzecie miejsce zajęłi uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce. W sumie, w finale drugiej edycji konkursu Marszałka Województwa Podlaskiego, wystartowało 11 dwuosobowych zespołów z podlaskich szkół rolniczych.
Autor: AP
Źródło: ZS CKR