Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Wyruszyli w „Podróż ze smakiem”

24.07.2016

Tajniki kuchni molekularnej poznali uczestnicy kolejnej edycji „Podróży ze smakiem”. To cykliczne wydarzenie, jak co roku przyciągnęło setki miłośników dobrego jedzenia.

Tym razem licznie zebrani ełczanie i przebywający w mieście goście spotkali się na Placu Miejskim. Tam mieli okazję nie tyko zobaczyć, ale i skosztować m.in. dymiącego koktajlu z suchym lodem, sorbetu z pomarańczy, czy lodów o smaku kotleta schabowego.

Wydarzeniu tradycyjnie już towarzyszyły konkursy kulinarne oraz pokaz i warsztaty gotowania. Te ostatnie prezentował gość specjalny – Damian Kordas – zwycięzca ubiegłorocznej edycji popularnego telewizyjnego konkursu kulinarnego.

Swoje umiejętności zaprezentowali też amatorzy, którzy wzięli udział w tradycyjnym już  konkursie „na słodko i na słono”.
Do pierwszej kategorii zgłoszono 21 deserów, natomiast do drugiej – 17 dań. Jak przyznał Tomasz Andrukiewicz – prezydent miasta – zaskakujący jest poziom przyrządzanych potraw.

Smakołykiem na słodko na miarę zwycięstwa okazała się być „pyszna pianka” przygotowana przez panią Anastazję Baranowską. Wśród dań na słono podniebienia jury najbardziej zachwyciła roladka indycza z serem gorgonzola i owocami w wykonaniu pani Angeliki Mulewskiej.

Podróż ze smakiem to wydarzenie, które wpisuje się w cykl plenerowych wydarzeń kulinarnych. Przed nami jeszcze „Frutti di lago, czyli kulinarne skarby jezior”, „Fiesta Kartofella” oraz „Regionalne Święto Miodu”.