19.05.2016
Krztynka wieprzowa na sałatce z kaszy pęczak z musem z sera korycińskiego i chipsami gryczanymi zwyciężyła w tegorocznej edycji konkursu kulinarnego „Gotuj z Pasją”. Organizatorem kulinarnych zmagań był Zespół Szkół nr 6 w Ełku. I to właśnie uczniowie tej placówki okazali się najlepsi. Pokonali 5 zespołów startujących w konkursie, były to ekipy z: Lidzbarka Warmińskiego, Gołdapi, Olsztyna, Szczytna i Pisza. Zwycięskie danie przygotowały Katarzyna Sikorska i Klaudia Sokołowska z ZS nr 6 w Ełku.
– Same wymyśliłyśmy tę potrawę – mówi Klaudia Sokołowska.
To już III edycja konkursu „Gotuj z Pasją”. Tym razem tematem przewodnim był: „Smak tradycji we współczesnej kuchni- wieprzowina w towarzystwie kaszy”.
– Rywalizacja podzielona była na dwa etapy- wyjaśnia Iwona Pierzchała, nauczyciel z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku.
Jury nie miało łatwego zadania oceniając konkursowe dania.
– Braliśmy pod uwagę estetykę, zastosowane dodatki, a przede wszystkim smak- mówią Elżbieta Brant i Marcin Budynek członkowie jury.
W czteroosobowym jury zasiedli również Ewa Bielska i Cezary Antczak. Patronem medialnym konkursu „Gotuj z Pasją ” było Radio 5.
Wyniki konkursu:
1.Krztynka wieprzowa na sałatce z kaszy pęczak z musem z sera korycińskiego i chipsami gryczanymi- Katarzyna Sikorska i Klaudia Sokołowska z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
2. Zawijańce warmińskie faszerowane boczkiem i kurkami, podane na kaszy w towarzystwie bobu, kurek i buraka, otulone szynką dylewską- Paweł Perliński i Maciej Makutynowicz z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim.
3. Karkówka marynowana w piwie regionalnym z kaszą i borowikami- Weronika Konieczna i Marta Lubowiecka z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie.