26.03.2019
Ełk
Jak gotowało i jadało się dawniej na Mazurach? Mogli się o tym przekonać uczestnicy warsztatów „Mazurskie warzenie” w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
Zupa piwna, krem z buraków, farszynki czy rogaliki ziemniaczane z marmoladą – to tylko część dań, które przyrządzono dziś w szkolnej kuchni – wylicza Anna Korzeń, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, która prowadziła warsztaty.
Wśród uczestników warsztatów znaleźli się uczniowie ZS nr 6, młodzież z internatu, a także ochotnicy. Wśród nich nasz reporter Zbigniew Ostrowski. Zanim jednak chwycił za patelnię, postanowił przyjrzeć się pozostałym kucharzom i ich pracy.
Cały ten trud byłby jednak daremny, gdyby nie finał warsztatów, czyli degustacja i opowieści o dziejach Mazur i Mazurów. Co najbardziej zaskoczyło uczestników w smaku mazurskich dań?
Warsztaty „Mazurskie warzenie” to element większego projektu „Mazury i Mazurzy… od kuchni” organizowanego przez Zespół Szkół nr 6 w Ełku. W jego ramach młodzież poznaje historię, kulturę i przyrodę Mazur. Organizatorki planują w najbliższej przyszłości również wycieczkę do Mazurskiego Parku Krajobrazowego i konferencję w Mazurskim Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli.
Źródło: Radio 5
Autor: zo